Ga naar de inhoud

Opleiding EMDR

EMDR Opleiding

EMDR, of Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een effectieve behandelmethode die wordt gebruikt om patiënten te helpen hun emotionele trauma’s te verwerken. Deze therapie combineert herinneringen aan emotionele gebeurtenissen met oogbewegingen. Door deze oogbewegingen te combineren met het herstellen van herinneringen, kunnen mensen hun negatieve gevoelens beheersen en hun leven terugkrijgen. Deze therapie is gebaseerd op de theorie dat herinneringen die onverwerkt blijven tot psychologische problemen kunnen leiden.

EMDR basiscursus

Een cursus EMDR is een opleiding die ervoor zorgt dat therapeuten deze therapie kunnen gebruiken om mensen te helpen hun trauma’s te verwerken. Gedurende de EMDR cursus leren therapeuten hoe ze herinneringen van emotionele gebeurtenissen kunnen verwerken en hoe ze de juiste oogbewegingen kunnen gebruiken om de herinneringen te verwerken. Een opleiding EMDR biedt ook informatie over hoe patiënten kunnen omgaan met hun emoties en hoe ze hun leven kunnen veranderen.

Voordelen EMDR opleidingen

De voordelen van het volgen van een cursus EMDR zijn talrijk. Ten eerste, deze cursus biedt therapeuten de kansen om hun kennis en vaardigheden op het gebied van EMDR verder te verbeteren. Zij krijgen informatie over hoe zij deze therapie kunnen gebruiken om patiënten te helpen hun emotionele trauma’s te verwerken. Bovendien krijgen therapeuten de mogelijkheid om de technieken in de praktijk toe te passen.

Ten tweede, door deze EMDR basiscursus krijgen therapeuten de kans om deze therapie te gebruiken bij patiënten met chronische stress, angststoornissen, fobieën, depressie en andere psychologische aandoeningen. De resultaten van de therapie zijn vaak verbluffend. Patiënten die deze therapie hebben ondergaan, melden vaak dat hun symptomen zijn verminderd en dat hun kwaliteit van leven is verbeterd.

Ten derde, door deze EMDR training leren therapeuten hoe ze deze therapie kunnen gebruiken om patiënten te helpen hun trauma’s te verwerken. Therapeuten leren ook hoe ze patiënten kunnen helpen omgaan met hun emoties en hun leven te veranderen. Door deze informatie te gebruiken, kunnen therapeuten hun patiënten helpen een gezondere manier van leven te vinden.

Een cursus EMDR is dus een goede manier om therapeuten te helpen hun kennis en vaardigheden op het gebied van EMDR te verbeteren. Het kan een effectieve manier zijn om patiënten te helpen hun emotionele trauma’s te verwerken en hun leven terug te krijgen. Als u meer informatie over deze trainingen wilt, kunt u contact opnemen met een gekwalificeerde EMDR-therapeut.

EMDR: Wat is het?

EMDR is een relatief nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde behandeling voor PTSS. Het is ontwikkeld door de Amerikaanse psychiater Francine Shapiro. EMDR wordt gebruikt om de negatieve emoties te verminderen, die gepaard gaan met PTSS. De therapie maakt gebruik van bewegingen van de ogen, handen en lichaam om het brein te helpen bij het verwerken van de informatie die verzameld wordt tijdens de behandeling. EMDR kan worden gebruikt alleen, met een partner of in een groep.

De 8 fasen van EMDR

EMDR bestaat uit acht fasen die zich afspelen in een sessie. Deze fasen zijn ontworpen om de cliënt te helpen het trauma te verwerken en de symptomen van PTSS te verminderen. De acht fasen zijn als volgt:

1. Preparatie. De cliënt wordt voorbereid op de behandeling.
2. Historie. De cliënt wordt gevraagd naar de details van de traumatische gebeurtenis.
3. Targeting. In deze fase wordt de cliënt verzocht om de centrale beelden, emoties en gedachten te identificeren die verbonden zijn aan het trauma.
4. Eye Movement. In deze fase wordt de cliënt gevraagd om de ogen te bewegen terwijl hij zich concentreert op het trauma.
5. Assessment. Van de cliënt wordt verlangd om de veranderingen in de emotionele reacties en gedachten te evalueren die optreden tijdens de eye movement.
6. Installation. De cliënt wordt verzocht om positieve gedachten en gevoelens te visualiseren en te verankeren.
7. Body Scan. In deze fase wordt de cliënt gevraagd om zijn lichaam te scannen op veranderingen in spanning en emotie.
8. Closure. De sessie wordt afgerond.

Hoe werkt EMDR?

EMDR werkt door de ogen te laten bewegen terwijl de cliënt zich concentreert op het trauma en de gerelateerde emoties en gedachten. De bewegingen van de ogen worden gebruikt om de hersenen te helpen bij het verwerken van de informatie, waardoor de cliënt in staat wordt gesteld om de traumatische gebeurtenis te verwerken. De bewegingen kunnen variëren van het luisteren naar muziek of het volgen van de bewegingen van de vingers van de therapeut.

Voordelen van EMDR

EMDR biedt vele voordelen voor mensen met PTSS. De belangrijkste voordelen zijn:

EMDR kan helpen
– de symptomen van PTSS verlichten.
– bij het verwerken van traumatische ervaringen, zodat de cliënt zich beter kan voelen.
– bij het herstellen van de persoonlijke kracht en het versterken van het zelfbeeld.
– bij het verminderen van angst en depressie.
– bij het verminderen van stress.
– bij het verbeteren van slaap.
– bij het verminderen van fysieke symptomen zoals hoofdpijn en spierspanning.

Conclusie

EMDR is een effectieve behandelmethode voor PTSS die de negatieve effecten van traumatische gebeurtenissen kan verminderen. Het is een wetenschappelijk onderbouwde therapie die de symptomen van PTSS kan verlichten en kan helpen bij het herstellen van de persoonlijke kracht en het versterken van het zelfbeeld. EMDR is een veelbelovende behandelmethode voor PTSS die veel voordelen biedt voor mensen die PTSS hebben.